erlingamble.com/ bokhyllen


Bokhyllen - en portal til en uendelighet av opplevelser og kunnskaper.

Stadig flere unge mennesker oppgir at de ikke leser bøker. Det er tragisk, fordi de derved går glipp av så enormt mye. Jeg vil påstå at selv om internett gir en fantastisk tilgang til opplysninger og underholdning, blekner det fortsatt mot hva verdenslitteraturen kan tilby.

Jeg er ingen ekspert på litteratur. Men jeg har lest bøker i hele mitt liv, og med årene tror jeg det kan ha blitt et sted mellom ett og to tusen bind. Mange av dem er krimbøker og andre ting av typen lett lest og lett glemt, det er så. Men en del av dem har skilt seg ut, bøker som har gitt helt spesielle opplevelser og som jeg tror mange andre også vil kunne ha glede av. På denne siden presenterer jeg et utvalg av disse, du finner dem under headingene "Min kanon". Det kommer jo også stadig nye bøker til verden, og det er ikke lett å vite hvilke av disse det er verdt å bruke tid på. Under headingen "Fra nattbordet" finner du romaner etc jeg har lest nylig og som etter hvert kanskje vil finne veien til "kanonen". Under den siste headingen "Saksprosa" finner du en lett blanding av biografier, samfunnsbeskrivelser, miljøkunnskap etc som jeg gjerne anbefaler.

Jeg setter stor pris på alle slags spørsmål og kommentarer. Slike kan sendes til:
mailadresse



                                                           
                    

Douglas Adams: "The Ultitmate Hitchhikers Guide".
(England 1979 - 1992).
Dette er en ellevill harselas med menneskehetens selvhøytidelighet og mangel på forståelse for hvor enormt Universet er.

Émile Ajar: "Med livet foran seg". (Frankrike 1975). En oppvekst blant horer og halliker i Paris, skildret med varme og en sjarmerende, veslevoksen livsvisdom av unge Momo. Det er en bok som vil gjøre deg i godt humør, og som du får lyst til å lese flere ganger.

Isabel Allende: "Åndenes Hus". (1982). En familiekrønike som strekker seg over flere generasjoner, et vesentlig verk innenfor den latinamerikanske "magiske realismen". Likte du "Hundre års Ensomhet" av Gabriel Garcia Marques, vil du nok like nok denne også.

Paul Auster: "The New York Trilogy". (USA 1985). Dette er Paul Austers gjennombruddsbok, hans mest kjente og av enkelte vurdert som hans beste. Den består av tre kortromaner som skildrer livet i metropolen gjennom en del figurer med litt uklar identitet, som på ulike måter forsøker å finne sammenhenger og mening i tilværelsen.

Fredrik Backman: "En man som heter Ove". (Sverige 2012). Ove er oppgitt over mye, men mest over folk som ikke en gang kan rygge med tilhenger.

Charles Bukowski: "Last Night of the Earth Poems".
(USA 1992).
Om Bob Dylan er den største amerikanske poeten i det 20.århundre, er Bukowski en mulig favoritt til andreplassen.

Lewis Carroll: "Alice's Adventures in Wonderland"
og "Through the Looking Glass".
(England 1865 - 1871).
To eventyrfortellinger, egentlig for barn, men så fulle av ordspill, tallmystikk og tankevekkende spørsmål at man aldri blir ferdig med dem.

Alexandre Dumas: "Greven av Monte Cristo".
(Frankrike 1844).
Den klassiske beretningen om å bli uskyldig dømt og kastet i fengsel, på dramatisk vis klare å rømme derfra og deretter finne en enorm skatt på en øde øy, og så vende tilbake for å stille til ansvar dem som i sin tid fikk kastet ham i fengsel.

Bob Dylan: "Lyrics 1961 - 2012". (USA 2016).

Mange tenker kanskje på Bob Dylan som en rockemusiker blant andre slike. Men jeg mener å ha lest et sted at han selv betrakter seg først og fremst som en "songwriter", en poet, og at musikken, platene, konsertene og det hele er verktøy han bruker for å få spredd sine tekster. Selv har jeg også alltid primært vært fascinert av tekstene hans, helt fra jeg hørte "Blowing in the Wind" første gang for snart seksti år siden. Jeg er blant dem som mener at Nobelprisen i litteratur som han fikk i 2016 var vel fortjent.

I denne boken er alle sangtekstene hans gjennom 50 år samlet mellom to permer.


Per Olof Enquist: "Kapten Nemos Bibliotek". (Sverige 1991).
En roman om å bli forvekslet på fødestuen og vokse opp i en annen familie enn man egentlig skulle. Og om Jules Vernes' kapten Nemo som reiser kloden rundt i sin undervannsbåt Nautilus med sitt bibliotek.

Ildefenso Falcones: "Havets Katedral" (Spania 2006). Historien om hvordan havnearbeiderne i Barcelona på trettenhundretallet gjennom en enorm arbeidsinnsats fikk bygget seg den praktfulle kirken Santa Maria del Mar.

Per Anders Fogelström: "Mina Drömmars stad" mv.
(Sverige 1960 - 1968).
Dette er en romanserie på hele fem bøker som skildrer arbeiderklassens liv på Södermalm i Stockholm gjennom mer enn hundre år, fra Henning og Lotten treffer hverandre under lutfattige forhold på midten av attenhundretallet frem til deres ettekommere lever et helt annet slags liv i nittensekstiårenes Sverige. Den burde være obligatorisk lesning for alle betrakter dagens relative velstand som noe selvfølgelig.

Ken Follett: Trilogien om det 20. århundre.
(England 2010 - 2014).
Dette er stor litteratur, på alle måter. Hele det 20.århundrets historie blir nokså inngående skildret, det hele fordelt på tre bind og drøye tre tusen sider. Follets figurer er øyenvitner til de fleste vesentlige historiske begivenheter, samtidig som de behendig nok er i slekt med hverandre. Follett har klart å kombinere det å beskrive verdenshistorien med å skildre personer som ikke bare er troverdige, men som vi kjenner sympati med.

Jean Michel Guenassia:
"De Obotliga Optimisternas Klubb".
(Frankrike 2009).
En gjeng fattige østeuropeere lever i eksil i Paris på nittensekstitallet. De overlever ved å kjøre taxi og ta andre strøjobber, og treffer hverandre på en kafe der de spiller sjakk. Av og til får de selskap av Jean Paul Sartre, som stikker til dem litt penger, som de høyest motvillig tar i mot, ettersom ikke liker at Sartre er kommunist.

Knut Hamsun: "Victoria".(Norge 1898)
og "Markens Grøde" (1917).
Det er umulig for meg å ikke ha med Hamsun på denne listen. Vel var han nazist, men samtidig er det ingen som har skrevet mer besettende litteratur på det norske språk enn han. Det er mange titler av ham som kunne tas med her, jeg har valgt "Victoria - en kjærlighets historie" fordi det var den første boken av ham som jeg leste (som fjorten-femtenåring), og "Markens Grøde" fordi det er en av de bøkene av ham jeg har lest flere ganger. Dessuten var det på bakgrunn av den at han fikk Nobelprisen i i litteratur 1920. Men det skal jo også sies at det var særlig den som gjorde ham populær blant nazistene.

The Ultimate Guide Med livet foran seg The New York Trilogy En mann som heter Ove
 
Bukowski Alice i teselskap Greven av Monte Cristo
 
Bob Dylan Kapten Nemos Bibliotek Havets Katedral Mina Drömmars stad
 
Follets 20-århundretrilogi Optimistene Hamsuns Victoria Hamsuns Markens Grøde