erlingamble.com/ bokhyllen


Alexandre Dumas: "Greven av Monte Cristo"

Dette er klassiske fortellingen om den rettferdige hevn. Den unge styrmannen Edmond Dantès blir i 1815 uskyldig dømt for å være en forræder, og sendt til det fryktelige fengselet Chateau d'If, der han blir sittende i 14 år. Men i fengslet blir han kjent med "den gale presten" Abbed Faria som både holder på å planlegge et rømningsforsøk og dessuten kjenner til en stor skatt som skal ligge begravet på den øde øya Monte Cristo. Det går dårlig med rømningsforsøkene, og når Faria forstår at han kommer til å dø i fengselet, betror han den unge Edmond Dantès hvor skatten ligger begravet. Edmond klarer deretter å rømme ved å bytte plass med liket av Faria i den sekken som fangevokterne skal kaste ut fra klippen der fengselet ligger, og ned i havet langt nedenfor. Mirakuløst nok overlever Edmund dette, blir plukket opp av et smuglerskip, og etter flere måneder lykkes det for ham å ta seg til Monte Cristo, komme seg i land og grave opp skatten. Han tar seg hjem til Marseille, der han finner at faren hans er død. Han bruker litt av skatten til å kjøpe øya Monte Cristo, en grevetittel og en yacht, der han gjemmer resten av skatten. Så drar han til Paris for å lete opp dem som i sin tid fikk ham dømt og hevne seg på dem.

Jeg tror jeg var 12-13 år da jeg leste denne historien. Jeg ble fullstendig besatt av den, det var det aller mest spennende jeg noen gang hadde lest. Om jeg skal gi én bok æren for at jeg ble en person med sans for å lese, tror jeg det må være denne. Jeg tror det var slik at jeg leste "Monte Cristo" først, og deretter kastet meg de øvrige romanene til Dumas: "De tre musketerer", "Musketerene 20 år etter" og "Musketerenes siste bedrifter". Hver av disse var på hele tre bind, så vi snakker om mange hundre sider til sammen. I tillegg kom det et tiende bind, "Musketerenes ætling". Alle disse bøkene kan varmt anbefales, om man har behov for å bli oppslukt av noe.

Alexandre Dumas var født i 1802 og døde i 1870. Han regnes som den mest leste franske forfatteren gjennom tidene, han skrev en mengde romaner i tillegg til de som er omtalt her, og er oversatt til mer enn hundre språk. Både "Musketerene" og "Monte Cristo" er det blitt laget flere filmer av.