erlingamble.com/ bokhyllen


Håkan Nesser: "Elva dagar i Berlin"

Av alle svenske forfattere tror jeg ikke det er noen som har en mer elegant språkføring enn Håkan Nesser. Uansett hvilken bok av ham du åpner, fra første setning flyter det av gårde på en slik måte at det er vanskelig å unngå å bare følge med. I tillegg serverer han deg stadig nye og ytterst troverdige figurer, mange av dem svært merkelige, det er så, men dermed også interessante. Og de inngå i fortellinger som det er vanskelig å la være å bli grepet av.

Håkan Nesser har, siden han debuterte i 1988, skrevet mer enn 30 bøker, de aller fleste av dem i krim-genren. Men på grunn av det elegante språket og andre kvaliteter, er dette krimbøker du gjerne kan lese flere ganger. Jeg tror jeg har lest alt han her skrevet, og er blant dem som helt selvfølgelig kjøper enhver ny bok han kommer med.

Hvis jeg skal plukke ut én favoritt, tror jeg det må bli "Elva dagar i Berlin" fra 2015. Det er en av de relativt få ikke-krim-bøkene hans. Den handler om Arne Murberg, en ung mann med en lett hjerneskade ("Jag är inte så dum som ni tror") som ved sin fars dødsleie får i oppdrag å reise til Berlin og finne sin mor, som han ikke har sett siden han var meget liten, for å overrekke henne et mystisk skrin som faren har tatt vare på i alle år. Dette er litt av en utfordring, Arne har knapt nok vært ute og reist noen gang, og har en begrenset kjennskap til det tyske språk. Men han drar av gårde, og det blir en riktig opplevelsesrik reise, der han treffer svært forskjellige mennesker, blant annet en fullstendig gal professor som vil bevise at tiden ikke finnes, og en ung dame som sitter i rullestol, men som kan svensk fordi hun i sin tid ville lære seg å lese Astrid Lindgren på originalspråket.

Håkan Nesser er født i Örebro i 1950. Han er utdannet lærer. Noen av bøkene hans er blitt oversatt til opptil 20 språk.