erlingamble.com/ bokhyllen


J D Salinger: The Catcher in the Rye"

Dette er historien om 16 år gamle Holden Caulfield som stikker av fra kostskolen han går på og reiser inn til Manhattan og lever alene i storbyen i tre-fire dager. Allerede på forhånd er han en nokså desillusjonert ung mann som betrakter det meste av samfunnet rundt seg som falskt. Han blir på ingen måte mindre desillusjonert av sitt opphold i New York.

Jeg leste denne boken første gang da jeg var omtrent like gammel som Holden er i boken, og jeg kan absolutt skrive under på det som står på omslaget, det er en bok man aldri glemmer. Det er en bok som forandret mitt liv, og gav meg et annet syn på verden og samfunnet rundt meg enn hva jeg hadde hatt frem til da.

Boken kom ut første gang i 1951 og ble tidlig en såkalt moderne klassiker, en bok som generasjon etter generasjon av ungdommer har kunnet kjenne seg igjen i, og som er oversatt til 30 språk og foreløpig (2017) har blitt solgt i mer enn 65 millioner eksemplarer over hele verden. Mye av suksessen skyldes trolig at Salinger klarte å gi den en språkdrakt som er så direkte at den stadig oppleves som ungdommelig, selv om unge Holden, hvis han fortsatt skulle leve, idag ville ha vært over nitti år. Les bare bokens aller første setning: If you really want to hear about it, the first thing you'll probably want to know is where I was born, and what my lousy childhood was like, and how my parents were occupied and all before they had me, and all that David Copperfield kind of crap, but I don't feel like going into it, if you want to know the truth.

J D Salinger ble født i New York i 1919. Ved siden av "The Catcher in the Rye" skrev han i løpet av 1940- og 50-årene en del noveller, men det er altså denne ene romanen som har gjort hans navn til en del av verdenslitteraturen. Etter utgivelsen ble han en svært tilbaketrukket person som var opptatt av zen-buddhisme og muligens fortsatte å skrive, men ingenting ble publisert. En lang rekke tilbud om å kjøpe filmrettighetene til "The Catcher in the Rye" ble alle sammen avvist. Salinger gav aldri noen intervjuer. Han døde i 2010.