erlingamble.com/ bokhyllen


Émile Ajar: "La vie devant soi"/
"Med livet framför sej"

Denne boken handler om Momo, eller Mohammed som han egentlig heter, og hans nokså spesielle oppvekst i et temmelig lurvete miljø i Paris. Han er tatt hånd om av den gamle jødiske kvinnen madame Rosa, som i sin tid har overlevd nazistenes utryddelsesleir i Auswitz, og siden livnæret seg som prostituert i Paris. På sine gamle dager holder hun det gående ved mot betaling å ta seg av barn av prostituerte fra gatene omkring. Men hun blir stadig eldre, og etterhvert blir det like mye Momo som må ta seg av henne. Utover madame Rosa og de andre barna som bor hos henne, omgås han med gatens mennesker, teppehandlere, prostituerte, halliker, narkomane og småkriminelle. Og ikke minst nabokvinnen Lola, som er transvestitt og betjener kunder med spesielle preferanser i Bolougneskogen, men har en fortid som senegalesisk mester i boksing.

Dette er det univers som Momo vokser opp i, og som han forsøker å sette oss inn i, i et sjarmerende språk som bare et barn som vokser opp i et så spesielt miljø kan utvikle, en underlig blanding av veslevoksen livserfarenhet, overbærenhet med mennesker som har levd mer konvensjonelt og dermed vet mindre om livet, slik Momo ser det, og en sterk lojalitet med madame Rosa og mennesker som lever som henne.

Dette er en varm bok, en bok som vil gjøre deg i godt humør, og som du får lyst til å lese flere ganger.

Émile Ajar er et pseudonym for Romain Gary, (1914-1980). Romain Gary er den eneste forfatter som har vunnet den høythengende franske litteraturprisen Prix Goncourt to ganger. Iht statuttene for denne prisen kan den kun tildeles en forfatter én gang. Han fikk den første gang i 1956 som Romain Gary for romanen Les racines du ciel, andre gang som Émile Ajar for "Med livet framför sej" i 1975. At Romain Gary stod bak pseudonymet var det ingen som visste da boken kom ut. Det ble først kjent etter Garys død i 1980, da romanen "Émile Ajars liv og død" ble utgitt.