Erling Ambles hjemmesider/om Erling

Litt om mitt liv

Jeg ble født i Oslo i 1948, og har bodd der mesteparten av mitt liv. De senere årene har jeg bodd i Stockholm.

Jeg tok Diplom ved Arkitekthøgskolen i Oslo i 1975. Siden har jeg arbeidet som arkitekt i ulike roller i Oslo i litt over 40 år. Jeg har planer om legge ut noe både om tiden ved Arkitekthøgskolen og om hvordan det var å arbeide som arkitekt. Men forel°pig er dette bare en ide, og det finnes bare en spe begynnelse.

Etter noen års nedtrapping er jeg nå heltidspensjonist, og kan bruke tiden til å øve meg på å gjøre andre slags tegninger enn slike man bruker på byggeplasser. Uansett hva folk måtte synes om disse tegningene, så har i alle fall jeg moro av å lage dem.

Jeg ble arkitekt først og fremst fordi jeg som barn var noe mer glad i å tegne enn det som er normalt. Jeg hadde faktisk ikke fylt ti år da jeg bestemte meg for hva jeg ville bli. Så den viktigste beslutningen i mitt liv ble tatt av en ni år gammel guttunge. Og selv om jeg fra tid til annen har vært i tvil om hvor riktig beslutningen var, så har jeg egentlig aldri angret.

Ved siden av denne pasjonen for det å tegne, har jeg også alltid vært fascinert av teater. I 1995-96 tok jeg et "sabbat-år" fra arkitektyrket og tok grunnfag i teatervitenskap ved Universitetet i Oslo. Dette gjorde jeg av ren interesse, det førte aldri til at jeg ble noe annet enn arkitekt, men jeg hadde glede av det.

Hele mitt voksne liv har jeg sett på miljøødeleggelsene som det uten sammenligning viktigste problemet menneskeheten står overfor. Slik samfunnet var i ferd med å utvikle seg, kom jeg allerede rundt 1970 til den konklusjon at slik kunne det ikke fortsette særlig lenge uten at det ville bryte helt sammen. Men det jeg ikke innså allerede da, var at dette sammenbruddet skulle kunne bli vise seg så tydelig allerede i min egen levetid, som jeg uheldigvis er blitt vitne til i de senere år. Det bekymrer meg at selv nå etter at klimaendringene etc er blitt kjent blant folk flest, virker det som det bare er et mindretall som tar disse tingene helt på alvor. På den annen side finnes det heldigvis også tendenser til det utvikles løsninger og treffes tiltak som gjør at vi kanskje likevel kan unngå den helt store katastrofen.

Utover dette interesserer jeg meg for litt av hvert. Jeg har alltid lest forskjelllige bøker, jeg lar meg lett fascinere av matematiske gåter og etymologiske spørsmål, jeg elsker å være ute i skog og mark, jeg forsøker å få til iallfall noen dagers vandring i fjellet hvert år.