erlingamble.com/ teater


Dario Fo

Den svenske skuespilleren Björn Granath , som hadde studert under Dario Fo, hadde en gjesteopptreden på Scene 7 i Oslo en gang tidlig på 80-tallet. Der fikk jeg oppleve en mann som stod alene på scenen, i grå bukser og grå T-skjorte, uten kulisser, uten musikk, uten noen ting, og som lekende lett spilte flere roller samtidig. Det han spilte var Dario Fos "Mistero Buffo", og det var en forestilling jeg aldri kommer til glemme.

Noen år senere var jeg så heldig å få oppleve Dario Fo personlig, i levende live. Det var i København i 1996, et par år før han fikk Nobelprisen i litteratur. Det skjedde på et stort internasjonalt seminar for teatermennesker og -interesserte på Lousiana. Det var mange av deltagerne som hadde forholdsvis solide selvbilder, og jeg oppfattet at flere av dem mente at Dario Fo bare var en klovn, som ikke hadde noe å gjøre på et seminar for voksne alvorlige kulturarbeidere. Da Dario Fo skulle holde sin "forelesning" var det selvfølgelig ingen "forelesning", det var en teatermonolog om en teologistudent som hadde store problemer med å konsentrere seg om sine bibelstudier, fordi han var mye mer opptatt av det motsatte kjønn. Det hele holdt på italiensk, simultanoversatt til engelsk av Fos partner Franca Rame. Dario Fo brukte ca tyve sekunder før han hadde forsamlingen p ca to hundre tildels svært blaserte intellektuelle i sin hule hånd. Jeg har aldri vært i nærheten av noe menneske med en tilsvarende utstråling.


Dette bildet er hentet fra Dario Fo og Franca Rames bok "Gycklarens teater".

Dario Fo arbeidet innenfor en tradisjon som kalles Commedia dell'arte og som viser tilbake til en teateret p 1500- til 1700-tallet, da det handlet om omreisende grupper som gav forestillinger rundt i de italienske landsbyene. Ofte handlet det om å gjø:re narr av "øvrigheta" som man kanskje skulle ha sagt det på norsk. Kjente teaterstykker av Dario Fo er "Vi betaler ikke! Vi betaler ikke!", "Mistero Buffo", "Tigeren" og "En anarkists tilfeldige død".

Det ligger mange filmbiter på Youtube med Dario Fos elleville opptredener. Her kan du for eksempel se en versjon av Mistero Buffo.