erlingamble.com/ blogg


Vend ryggen til Google !

De fleste er klar over at når vi bruker kommersielle nettlesere som Google Chrome, Microsofts Edge og Apples Safari og slike søkemotorer som Google, Bing, Yahoo etc, så gir vi dem informasjon om hvem vi er og hva slags interesser og behov vi har. Vi er også klar over at denne informasjonen blir samlet og solgt videre som informasjonspakker om hver enkelt av oss til selskaper som sysler med markedsføring og annen manipulering. Likevel fortsetter vi å benytte oss av disse verktøyene fordi vi betrakter denne innsamlingen av informasjon om oss som et nødvendig onde, noe vi er nødt til å akseptere dersom vi i det hele tatt skal benytte oss av internett. Men i virkeligheten er dette slett ikke nødvendig.

Det finnes nemlig også nettlesere og søkemotorer som er basert på såkalt åpen kildekode og som ikke er kommersielle. Firefox er en slik nettleser, og DuckDuckgo er en slik søkemotor. Det spesielle med Duckduckgo i forhold til de fleste andre søkemotorer er at man der har som prinsipp å ikke videreformidle opplysninger om identiteten til dem som benytter seg av søkemotoren. Dette gjøres ved at søket først sendes gjennom en server der IP-adressen til den enheten det søkes fra blir kryptert, slik at denne ikke lenger kan avdekkes senere i løpet.

Som kjent har slike selskaper som Google, Facebook, Apple, Amazon, Microsoft etc tjent så enormt mye penger og er blitt så enormt mektige at de er i ferd med å utkonkurere hele bransjer og overkjøre myndighetene i mange land. Dette er et alvorlig samfunnsproblem. Og det hele bygger på at de selger opplysninger om sine brukere, som de har fått helt gratis fra oss.

Bruk heller DuckDuckgo !

Selv om du personlig ikke plages veldig mye av å bli pepret i ukesvis med annonser for kjøleskap etter at du søkte etter et slikt for en stund siden, så er det i din interesse å være med å begrense disse selskapenes makt og innflytelse. Dessuten er det helt latterlig enkelt å gjøre det. Det tar deg neppe mer enn et par minutter:

  1. I mange tilfelle har du allerede Firefox installert på enheten din. Hvis ikke, kan du laste den ned herfra.
  2. Sett deretter Firefox som din standard nettleser.
  3. I mange tilfeller kan det hende du også har DuckDuckgo installert, ettersom dette er Firefox's foretrukne søkemotor. Men hvis du ikke har den, kan du laste den ned herfra.

Dermed har du sterkt begrenset de opplysninger disse selskapene kan samle inn om deg. Men vær klar over at de har flere måter de gjør dette på. For eksempel hver gang du ber Google Maps om å forklare deg veien til en eller annen adresse, eller hver gang du gir en av appene i telefonen din tilgang på posisjonen din. Og sikkert en bråte andre måter vi ikke har oversikt over. Men å gjøre alle dine søk på internett via DuckDuckgo vil i alle fall sterkt begrense omfanget av opplysninger som kan samles inn om deg. Og jo fler som gjør dette, jo mer begrenses de store IT-selskapenes makt. Så la det ikke bli med at du har gjort dette, be venner og familie om å gjøre det samme, la det bli en bevegelse.

overvåkere fra Google
Du har sikkert også følt at Google vet mer om deg enn du egentlig liker...   
  
avisoppslag om it-gigantene
...og for samfunnet er det et problem at Google og de andre IT-gigantene er blitt for dominerende...   
  
  
  
... men det er faktisk nokså enkelt å gjøre noe med det. firefox logo DuckDuckgo logo
Vi er blitt vant til å si at "Google vet alt", men det samme kan antagelig sies om dette teamet av en rev og en and. Og i motsetning til Google selger de ikke opplysninger om deg videre til tredjeparter.

Har du spørsmål eller kommentarer til det som står over her, vil jeg sette pris på om du sender en mail til mailadresse