erlingamble.com/ svensk-norsk


Svensk og norsk.

Svensk og norsk er to av de aller likeste språkene i verden. Det aller meste av ordforrådet er tilnærmet likt, selv om stavemåte og uttale (særlig hva gjelder betoning) avviker noe. Stort sett forstår svensker og nordmenn hverandre. Men man kan nok si at svensker jevnt over har litt dårligere forståelse for norsk enn nordmenn har for svensk. På den annen side har vi nordmenn en tendens til å overvurdere hvor dyktige vi er til å forstå svensk. Jeg tror at alle, både svensker og nordmenn, er kjent med at "rolig" betyr helt ulike ting på de to språkene. Men dette er bare ett av en lang rekke ord som skrives og uttales tilnærmet likt, men som betyr litt forskjellige ting, og i en del tilfelle noe helt annet eller nesten motsatt. Slike ord kalles "falske venner". Når man ikke kjenner til disse, kan det lett oppstå til dels alvorlige misforståelser.

Jeg er norsk men har har hatt et forhold til det svenske språket nesten hele livet, og jeg har bodd fast i Stockholm siden 2013. Jeg skal på ingen måte påstå at jeg behersker svensk fullt ut, men jeg har en relativt god forståelse for språket. Gjennom noen år har jeg moret meg med å bygge opp en oversikt over ord og begreper som lett kan misforstås i samtaler mellom svensker og nordmenn, eller altså såkalte "falske venner".

Men hva med dansk ?

Dansk er like nært beslektet med svensk og norsk som norsk og svensk er med hverandre. De samme ordene går igjen på alle tre språk. Muntlig dansk skiller seg likevel fra svensk og norsk ved at danskene i høy grad "spiser opp" konsonantene i stedet for å uttale dem. Derved blir det vanskeligere for

nordmenn og svensker å forstå det som sies. Men skriftlig er dansk svært likt norsk bokmål. Det hadde vært interessant å også ha hatt med de danske parallellene til de uttrykkene som er tatt med i oversikten. Men mitt kjennskap til dansk er altfor begrenset til at jeg skulle kunne gjøre noe slikt, og det hele ville bli nokså komplisert. Det er dessuten andre som har tatt for seg dette. Se f eks progpiloter.dk eller svensk Wikipedia.

Oversikten som du har tilgang til her er blitt til i løpet av noen år, og er under stadig utvikling. Jeg tar med glede i mot kommentarer, spørsmål eller forslag til nye ord og uttrykk som kan føyes til listen. Skriv til respons@erlingamble.com.