erlingamble.com/ bokhyllen


Robert M Pirsig: "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance"

Hvis jeg skulle velge én bok som skulle være den aller beste jeg noen gang har lest, ville dette ha vært denne.

På det ytre planet handler den om en mann som nylig er kommet tilbake fra et opphold på et mentalsykehus. Sammen med sin sønn foretar han en motorsykkelreise fra der han bor i det amerikanske midtvesten, opp i Rocky Mountains og ned til Stillehavskysten. Men denne ytre handlingen utgjør kun ca 5% av boken. Resten er hva man må kalle en filosofisk thriller. Mannen har undervist i retorikk og filosofi ved en høyskole. Han havnet på mentalsykehuset etter en hendelse en ettermiddag på jobben. En kollega hadde kommet forbi kontoret hans, stukket hodet inn og sagt: "Jeg ser at du lærer studentene dine om kvalitet. Det er bra, fortsett med det !" Mannen hadde ikke tenkt over at det er det han lærer sine studenter. Men som følge av denne oppmuntrende hilsenen fra kollegaen blir han sittende og gruble over hva nå kvalitet egentlig er. Dermed glemmer han å gå hjem, han blir sittende hele natten, han går inn i en slags transe som varer i flere dager. Grublingen fører ham ut på en reise gjennom filosofiens historie, og vi blir tatt med på svært spennende diskusjoner om forholdet mellom mennesket og materien og mange andre eksistensielle spørsmål.

Men om man er ute etter en innføring i Zen-buddhisme, så er ikke dette den riktige boken. Den forteller heller ikke særlig mye om hvordan man vedlikeholder en motorsykkel. Hvis noen skulle ha trodd det.

Robert M Pirsig ble født i Minneapolis i 1928, og døde i 2017."Zen and the Art of Motorcycle Maintenance" kom ut i 1974, er oversatt til en rekke språk og har solgt i millioner av eksemplarer verden over.