Erling Ambles hjemmesider/ bokhyllen

Robert M Pirsig: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance"

På det ytre planet handler denne boken om en mann som nylig er kommet tilbake til sin familie etter en tids opphold på et mentalsykehus, og som sammen med sin sønn foretar en motorsykkelreise fra der han bor i det amerikanske midtvesten, opp i Rocky Mountains og ned til Stillehavskysten. Men denne ytre handlingen utgjør kun ca 5% av boken. Resten er hva man må kalle en filosofisk thriller. Mannen underviser i retorikk og filosofi ved en høyskole. Han havnet på mentalsykehuset etter en hendelse en ettermiddag på jobben. En kollega kommer forbi kontoret hans, stikker hodet inn og sier: "Jeg ser at du lærer studentene dine om kvalitet. Det er bra, fortsett med det !" Mannen har ikke tenkt over at det er det han lærer sine studenter. Men som følge av denne oppmuntrende hilsenen fra kollegaen blir han sittende og gruble over hva nå kvalitet egentlig er. Dermed glemmer han å gå hjem, han blir sittende hele natten, han går inn i en slags transe som varer i flere dager. Grublingen fører ham ut på en reise gjennom filosofiens historie, og vi blir tatt med på svært spennende diskusjoner om forholdet mellom mennesket og materien og mange andre eksistensielle spørsmål.

Forfatteren presiserer innledningsvis at dette ikke er noen innføring i Zen-buddhisme, og at den heller forteller særlig mye om hvordan man vedlikeholder en motorsykkel. Hvis noen skulle ha trodd det. Men om jeg skulle velge én bok som skulle være den aller beste jeg noen gang har lest, ville dette ha vært en av kandidatene.

Robert M Pirsig ble født i Minneapolis i 1928, og døde i 2017."Zen and the Art of Motorcycle Maintenance" kom ut i 1974, er oversatt til en rekke språk og har solgt i millioner av eksemplarer verden over.

Tilbake til bokhyllen.

<