Erling Ambles hjemmesider/ Bokhyllen

Min egen kanon

Jeg er ingen ekspert på litteratur. Men jeg har lest bøker gjennom mer enn seksti år. Jeg antar at det kan ha blitt et sted mellom ett og to tusen bind på disse årene. Mange av dem har vært krimbøker eller annen litteratur av typen lett lest og lett glemt, det er så. Men en del bøker har jeg aldri glemt, og denne listen omfatter noen av disse. Enkelte av dem har jeg faktisk lest både to og opptil tre ganger.

Dette er en liste over skjønnlitterære bøker, de fleste av dem romaner, men også enkelte diktsamlinger og biografier og noen få barnebøker. Skuespill, populærvitenskapelige bøker og diverse andre kategorier har jeg holdt utenfor. Det kommer kanskje en egen liste over slike senere.

Det er ikke lett å ta stilling til hva som fortjener en plass på en slik liste og hva som ikke gjør det. Så jeg holder døren åpen for at jeg senere kan både fjerne titler og føye til nye. Noen endelig liste blir det neppe noen gang.

Jeg har laget korte omtaler av noen av bøkene, tanken er å gjøre det med flere. Men listen er jo ganske lang, så det kan ta tid å gå gjennom det hele.

Da jeg begynte å arbeide med dette, hadde jeg et slags mål om at det skulle bli en liste med "De hundre beste bøker" eller "De femti beste bøker." Men jeg kom etterhvert til at dette med antall er litt komplisert, fordi en del romaner inngår i serier på to, tre eller opp til seks bind etc. I slike tilfeller har jeg valgt å slå sammen flere titler under én oppføring. Avhengig av hvordan man regner omfatter listen da mellom 70 og 90 bøker.

Her kommer du tilbake til listen over bøkene