Erling Ambles hjemmesider/ bokhyllen

Hermann Hesse: "Steppeulven"
("Ikke for alle, kun for forrykte")

"Steppeulven" kom ut for snart hundre år siden, i 1927, ni år etter avslutningen av første verdenskrig og tolv år før den andre kom i gang. Hovedpersonen, Harry Haller, er svært oppmerksom på dette, han er en sterk motstander av krigen, og snakker stadig både om krigen som har vært og den han vet at skal komme. Men han er omgitt av et samfunn som fortsatt romantiserer krigen. I det hele tatt opplever Harry Haller samfunnet rundt seg som noe fremmed, han kjenner en dyp forakt for dets institusjoner, kirken, militærvesenet og andre autoriteter. Og overfor den rådende kulturen kjenner han bare tretthet og lede. Han er en outsider og et dypt ulykkelig menneske. Han leier et par rom i et pensjonat i et gammelt hus, der han tilbringer dagene med å studere sine bøker og gruble over tilværelsen. Han er svært opptatt av fremstående åndsmennesker som Goethe, Mozart, Bach og Nietzsche.

Harry Haller er altså en ensom og ulykkelig outsider. Han har dessuten en oppfatning av seg selv som dypt splittet mellom det å være et åndsmenneske og det å være en ensom ulv, et dyr i menneskeham.

Men så treffer han en kvinne som i første omgang later til å være hans motsetning i mangt og meget, en som rører seg i byens natteliv, som kjenner mange mennesker av det slag som Harry Haller har betraktet som overflatiske og mindreverdige, folk som dyrker jazzmusikk og dans. Denne kvinnen tvinger Harry til å lære seg å danse foxtrot og å bli med på karneval, noe som egentlig byr Harry i mot, men som han motstrebende går med på. Og etterhvert innser han at denne kvinnen som er så forskjellig fra ham egentlig er svært lik ham, at hun deler all hans motvilje mot samfunnet og det som omgir dem. Men hun har en annen tilnærming til det hele, og hjelper ham å se livet ut fra et mer lekent perspektiv. Harry kaster seg ut i karnevalet og tar for seg av det livet der byr på. Når karnevalet er over fortsetter de videre til Det Magiske Teater, der Harry utsettes for en nærmest kaleidoskopisk rekke av teatrale opplevelser der han selv inngår ikke som tilskuer men i høyeste grad som medvirkende.

Hermann Hesse var født i Tyskland 1877 og døde i Sveits i 1962. Han gjennomførte en reise til Ceylon og Indonesia i 1911, her gjorde han seg kjent med østens religioner og fikk bakgrunn for å skrive historien om "Siddhartha" som kom i 1922. I 1912 emigrerte han til Sveits, men han meldte seg likevel som frivillig på tysk side i den første verdenskrig. Men senere utviklet han en sterk motstand både mot militærvesenet og nasjonalsosialismen. "Steppeulven" er trolig hans mest kjente roman. På seksti-/syttitallet ble han en slags kultforfatter i den amerikanske ungdomskulturen, og rockebandet Steppenwolf tok sitt navn etter romanen. Hesse ble tildelt Nobelprisen i litteratur 1 1946.

Tilbake til bokhyllen.